Meerdaagse uitstap Normandie

3-daagse Gastronomische Rondreis Normandie

9-10-11 Oktober 2015

Onze gezamelijke uitstap dit jaar stond in het teken van De 4 C's van Normandie  

(Cider - Calvados - Camembert - Casino)

Onze eerste tussenstop was Honfleur, stad van kunstschilders  en niet te vergeten de pittoreske straatjes en kleine haven.  Na een gezellige wandeling door de straten namen we rustig de tijd voor ons avondeten in 'Les Deux Point', een lekker restaurantje waar we voor de eerste keer konden genieten van de lekkere plaatselijke specialiteiten.

Ons hotel is gelegen in Trouville Sur Mer, 200 km van Parijs, gelegen aan de Côte Fleurie, en aangetrokken door de schilderachtige vissershaven, de charmante badplaats en zijn rijke architecturale erfgoed.

De eerste 'C' die we aandoen is Camenbert, Gevestigd in Livarot bezoeken we La fromagerie ‘Graindorge’, sinds 1910 een onafhankelijk faliliebedrijf, gelegen in het hart van Pays d’Auge. Sinds 2004 hebben ze een uniek concept bedacht om de kazen te leren kennen via workshops, dit is met een ‘radiogeleide’ rondleiding van ongeveer 1.5u waarin het vervaardigen van de Norman kazen uitgelegd worden. Na de rondleiding was er natuurlijk tijd vrijgemaakt voor een lekkere degustatie !

Tegen de avond was er een bezoek aan het gekende restaurant 'Les Vapeurs', Dit gekende restaurant is gelegen aan de haven, opgestart in 1927 als een heel klein café voor de schippers. Toen de eigenaar een naam voor het café vroeg aan één van de bezoekers kreeg hij het antwoord “Me, I am in a hurry. I have to take my vapeur (Stoomboot), Why don’t you call it ‘Les Vapeurs’. In 1946 toen de zoon Georges de zaak overnam kreeg hij 2 bezoekers uit Parijs die honger hadden maar alle restaurants in de buurt waren al gesloten. Ook hier kregen ze geen eten maar aangezien ze de hele avond champagne dronken besliste de eigenaar om hen toch iets te eten te geven. Hij ging naar de markt en kocht vis en scampi’s welke hij aan de gasten presenteerde. Sinds die dag is het café omgevormd naar een brasserie die tot op heden nog steeds hetzelfde gekende interieur heeft. hier hebben we kunnen kennismaken met de heel gekende 'Fruits de Mer'.

Lisieux waar er een kort bezoek was aan de Basilique ‘St. Thérèse' , reden we door naar Coquainvilliers. Hier was het tijd voor de 'C' van Calvados en Cider, met bezoek aan 'Calvados en Cider Boulard'. Het huis Boulard is terug een familiebedrijf en is gekend voor één van de fijnste Calvados gekend in de wereld van luxe. Maken reeds Calvados sinds 1825, de family zit nu aan de 5de generatie en is ondertussen internationaal erkend. We worden hier rond 14.30 verwacht voor de rondleiding ‘Atelier Lucien’. Dit is een geleide rondleiding met als afsluiter een uitgebreide degustatie van verschillende Calvados Premium waarvoor het huis Boulard gekend is.

Op onze 3de dag was er alvorens huiswaards te gaan nog een stadsbezoek aan Rouen. Rouen is 'de' historische hoofdstad van Normandië en in 1431 de scène waar Jeanne d'Arc werd veroordeeld en op de brandstapel op de Place du vieux Marché werd gedood. Het is ook de stad met 100 klokkentorens. Door de eeuwen heen kwamen hier de parels van de gewijde architectuur tot stand. De Kathedraal van Onze Lieve Vrouw was voor Monet de inspiratie voor zijn « Kathedralen ». In een prachtige omgeving ligt de kerk Saint-Maclou, een omweg meer dan waard. Aan de oevers van de Seine kan men heerlijke wandelingen maken, die u gegarandeerd een gezonde eetlust zullen bezorgen. Een aantrekkelijk idee, aangezien Rouen bekend staat om zijn vele goede restaurants. Ook de liefhebbers van winkelen komen hier aan hun trekken in de ontelbare boetiekjes en galerijen gelegen in de wandelstraten. Rouen is een jonge en bruisende stad met een uitgebreid nachtleven. Ambiance dus gegarandeerd, dag en nacht !

2018 All Rights Reserved. De Macekliers