Presentatie 'Ne Maceklier'

Officiële voorstelling “Ne Maceklier”

Maandag 5 Juni 2018

Ne Maceklier is geboren. Nen echten dus ! Dit jaar is een feestjaar !

 

Maceklier Kjell Spoormans van de Hoevebrouwers zorgde na unanieme goedkeuring van de vrienden Macekliers voor een goudblond biertje van hoge gisting, 6,2° sterk met een pittige moutsmaak en een gebalanceerde lichte kruid bittere afdronk. Doet een beetje aan Orval denken maar is zeker niet bitter.

De Macekliers, reeds 58 jaar een begrip in Zottegem. Een overblijfsel van het openluchtspel Willem van Saeftinghe welke in 1960 op de markt van Zottegem plaatsvond. Een groepje cafévrienden - daar begint het al – besloten om te figureren als leden van de Macekliers, de toenmalige benaming van de beenhouwersgilde van Jan Breydel. En de geschiedenis vertelt ons dat ze een varken slachten en oud Zottegems bier dronken. Ook in de tekst van het Maceklierslied kan je deze terugvinden.

Bij het verdwijnen van de brouwerij Crombé, de brouwer van het Oud Zottegems bier, gebrouwen door medestichter Marcel Crombé moesten we uitkijken naar alternatieven. En ja, als door ons Heere gezonden, werd de nieuwe lokale bierbrouwer Kjell Spoormans, kandidaat Maceklier en legde hij met verve (en met bier) zijn toelatingsproeven af. Driewerf hoera, want dra gingen er stemmen op om samen met Kjell een Macekliersbier te brouwen.

 

Niks is zo moeilijk als zijn eigen brouwsel omschrijven vertrouwde Kjell me toe, maar daar slaagde hij toch wel aardig in. Wanneer je de eerste keer proeft van dit biertje is het vooral de aangename frisheid die opvalt. Neem nog een teugje en je zal voluit de moutsmaken ontdekken. Neem dan nog een teugje en … je glas is leeg en dan wil je per direct een tweede bestellen.

 

Een lekker nieuw biertje heeft een peter nodig, en wie konden wij beter vragen dan André Cousy, de enig overgebleven stichter van de Macekliers. Meer dan 50 jaar is hij trouw lid gebleven van de Macekliers en wij willen hem langs deze weg bedanken voor zijn nooit aflatende inzet voorde Gilde der Macekliers, aan wie hij nog steeds een warm hart toedraagt. Normaal moest André hier het eerste vat aanslaan en zo ons bier lanceren.

Waarom dit Macekliersbier?

 

Ter gelegenheid van het Egmontjaar 2018, waarbij de stad Zottegem de 450ste verjaardag van de dood van Graaf Lamoraal van Egmont herdenkt, leggen de Macekliers voor de zevende maal een bloementapijt. Dit evenement, welke doorgaat van 14 tot 17september in het park van het Kasteel van Egmont is de ideale gelegenheid om de bezoekers eens een “specialleke” van eigen bodem te laten ontdekken.

En ook nog een belangrijke reden is dat ter gelegenheid van de proefaflegging elke kandidaat Maceklier op 2u tijd 3 liter Zottegems bier moet drinken, en een halve kilo varkensvlees moet eten. Deze lacune is nu terug gevuld en nu kunnen we de brouwer vragen om onze potten ook te vullen.

Het bier zal dus worden geschonken in stenen bierpotten welke een absoluut collectors item zijn. Vroeger hadden de Macekliers bijna elk jaar een andere bierpot, een gebruik dat jammer genoeg verdwenen is maar waarvan er nog heel wat in omloop zijn.

2018 All Rights Reserved. De Macekliers