Bloementapijten

1965

Onder impuls van Etienne Stautemas, toemalig stichter-voorzitter van de Macekliers en gewezen voorzitter van het een Verbond Belgische Sierteelt, beheerder van de nationale dienst voor afzet van land-en tuinbouwproducten, werd het vijfjarig bestaan van de Macekliersgilde gevierd met een 1.000 m2 -groot bloementapijt op de markt te Zottegem. Dit tapijt werd gerealiseerd zonder financiƫle steun. Wel schonk het Verbond van Gentse Bloemisten de 120.000 begonia's die nodig waren om het tapijt aan te leggen.

Het tapijt kon gratis bezichtigd worden tussen 3 en 6 september. De Maceklier, Constant Versichel, zorgde vanop zijn beiaard voor de muzikale omlijsting.

1968

Drie jaar na het eerste tapijt, werd opnieuw een bloementapijt aangelegd, ditmaal ter gelegenheid van het Egmontjaar. Zottegem wordt immers beschouwd als Egmontstede.

1975

Om het 15-jarig bestaan van de Macekliers te vieren, werd opnieuw besloten om een bloementapijt aan te leggen.

1985

In 1985 werd een tapijt in het thema van "Zottegem,

gemeente in Europa" aangelegd.

2000

Dit bloementapijt werd aangelegd naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de gilde.

Dit werd gelegd in het thema "homage

aan Etienne Stautemas".

2010

In 2010 stond de 6e editie van het Zottegemse bloementapijt in het teken van het 50-jarig bestaan van de Macekliers en de 4 elementen, aarde, water lucht en vuur. De Open Monumentendag 2010 stond trouwens ook in het teken van de 4 elementen.

Tijdens het bloementpijt van 2010 werd er een klank & lichtspel voorzien met daarin een overzicht van de afgelopen bloementapijten. Van dit bloementapijt kan u hier meer info vinden.

2018

De Macekliers zet traditiegetrouw en dit reeds voor de zevende keer hun schouders onder dit project. Voor deze realisatie die ontworpen werd door Zottegemnaar Marc Schauteet werden niet minder dan 300.000 bloemen gebruikt, aangeleverd in 700 bananenkisten en aangevuld met decoratieve elementen van leisteen en schorsen.

Voor meer tekst en foto's klik hier.